Dnes je 14. duben 2025, svátek má Vincenc
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Školství / Kraj Ústecký kraj hledá cestu, jak dostat regionální potraviny do jídelen Vytvořit článek
Ústecký kraj hledá cestu, jak dostat regionální potraviny do jídelen
Redakce iÚSTECKO - 13. 04. 2025    2341    0 Líbil se vám tento článek?

ÚSTECKÝ KRAJ - 13.04.2025

V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se sešli zemědělci, zástupci školních jídelen, zástupci veřejné správy i odborníci na veřejné zakázky, aby společně hledali cesty, jak více zapojit regionální farmáře a potravináře do systému veřejného stravování.

Setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“ se uskutečnilo v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov.

Hlavním cílem bylo otevřít praktickou debatu o tom, jak dostat více čerstvých a kvalitních surovin z místní produkce do školních jídelen, domovů pro seniory a dalších zařízení veřejného stravování. Diskuse se dotkla konkrétních překážek, které dnes menším producentům brání zapojit se do systému – od složité administrativy po nepružná výběrová řízení.

Za Ústecký kraj účastníky přivítali náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství Zdeněk Plecitý. Oba podpořili snahu o posílení regionálního potravinového řetězce a větší využití místních zdrojů v oblasti veřejného stravování.

Součástí programu bylo také vystoupení Heleny Staškové z týmu Národní strategie veřejného zadávání. Ta přehledně představila tzv. Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání, které mají pomoci zjednodušit podmínky pro vstup lokálních producentů do systému veřejných zakázek – tedy méně byrokracie, více prostoru pro malé a střední farmáře.

Setkání ukázalo, že o spolupráci je v regionu zájem. Klíčové však bude vytvořit prostředí, které bude přístupnější a flexibilnější pro obě strany – tedy jak pro dodavatele, tak pro provozovatele jídelen. Svou roli v tom mohou sehrát i místní akční skupiny, krajská samospráva a stát.

Zazněly rovněž konkrétní zkušenosti z praxe, návrhy na zjednodušení spolupráce a upozornění na problémy, kterým dnes čelí jak zemědělci, tak kuchařky a vedení škol. Odpovědné a udržitelné stravování postavené na regionálních zdrojích se tak stává tématem, které má v kraji potenciál k dalšímu rozvoji.

Zdroj: ÚK

Foto: Ilustrační foto, AI



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Výběr článků
Redakce iÚSTECKO - před 48 minutami
CHOMUTOV - 14.04.2025 Správa železnic a město Chomutov vyhlašují soutěž o návrh řešení přestupního terminálu železniční a autobus...
Redakce iÚSTECKO - před 2 hodinami
MOST - 14.04.2025 Mostecké divadlo se proměnilo v místo plné emocí, vděku a uznání. První ročník Mostu pomoci přinesl do popředí...
Redakce iÚSTECKO - před 4 hodinami
ČR - 14.04.2025 Od července už nebude nutné kvůli novému nebo vyměněnému řidičskému průkazu chodit osobně na úřad. Vše bude možné...
Premium články
Redakce iÚSTECKO - 26. 03. 2025
ČR - 25.03.2025  /public relations/ Představte si konec dlouhého dne. Vrátili jste se domů, vyčerpaní a přemýšlíte, jak by bylo s...
Redakce iÚSTECKO - 10. 03. 2025
Život není vždy snadný a každý z nás se může dostat do situace, kdy se mu život obrátí vzhůru nohama. Zdravotní problémy, rodinné...
Plazma Most - 02. 03. 2025
Přestože krevní buňky často dostávají veškerou pozornost, krevní plazma je tichým hrdinou, který hraje klíčovou roli v mnoha aspek...
Reklama   •   Koupit reklamu