Státní veterinární správa (SVS) již několik let provádí dozor nad hygienou a skladováním surovin živočišného původu v provozovnách veřejného stravování. V prvním pololetí letošního roku provedli inspektoři SVS v restauracích a jídelnách více než 1300 kontrol.
Zjistili nějakou závadu ve 113 případech, což je zhruba u každé dvanácté kontroly. Celkově byly v prvních šesti měsících roku uloženy pokuty v hodnotě přesahující půl milionu korun.
Mezi nejčastější zjištěné závady patří uchovávání potravin neznámého původu nebo s prošlým datem spotřeby, špatná hygiena provozu a nedostatky v dokumentaci. Inspektoři SVS se při kontrolách zaměřují na hygienu skladování živočišných surovin, kontrolují chladničky, mrazící boxy a další prostory. Zjišťují také, zda jsou uvedené suroviny správně označeny, zda nejsou prošlé nebo nevykazují známky kaženi.
„Po výrazném poklesu počtu provedených kontrol v letech 2020 a 2021, kdy z důvodu pandemie COVID-19 většina restaurací fungovala v omezeném režimu, počet kontrol restaurací a jídelen opět roste. V loňském roce jich veterinární inspektoři provedli více než 1900. Nějakou závadu zjistili ve 144 případech a uložili za ně pokuty ve výši 922.000 Kč,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Mezi nejzávažnější případy porušení předpisů v letošním roce patřil případ restaurace z Šestajovic ve Středočeském kraji. Její provozovatel uchovával v mrazicím boxu několik desítek kilogramů masa neznámého původu, navíc jevilo známky přemražení a vysychání. Navíc nepředložil dokumentaci k chodu podniku jako například systém provádění dezinfekce, dezinsekce a deratizace a provozní řád. Pokuta uložená v probíhajícím řízení v tomto případě činila 100 000 Kč.
Pokutu ve výši 40 000 Kč pak uložili inspektoři SVS z Jihočeského kraje provozovateli z Hluboké nad Vltavou, který skladoval potraviny ve zcela neudržovaných prostorech napadených plísní. Dotyčný navíc používal k přípravě pokrmů zvěřinu, která nebyla veterinárně prohlédnuta a k níž neměl požadované doklady. Nevhodně také zacházel s drůbežím masem, z něhož následně vařil.
Kontroly SVS v provozovnách veřejného stravování v letech 2020-2023:
Rok | Počet kontrol | Počet kontrol se závadou | Celková výše sankcí v Kč |
---|---|---|---|
2020 | 1 043 | 108 | 534 000 |
2021 | 407 | 30 | 166 000 |
2022 | 1 941 | 144 | 922 000 |
1/2 2023 | 1 321 | 113 | 514 000 |
Zdroj a foto: SVS