
ČR - 13.02.2025
Ministerstvo školství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravilo návrh změn ve školním stravování, který po 30 letech významně promění takzvaný spotřební koš. Cílem je zajistit kvalitní a nutričně vyváženou stravu pro děti a žáky všech věkových kategorií.
Důvodem pro změny je nárůst obezity a dalších onemocnění u dětí, které jsou spojené s nevhodnými stravovacími návyky. Nový návrh proto reaguje na nejnovější poznatky o výživě a zohledňuje specifické potřeby žáků.
„V posledních letech výrazně stoupá počet dětí s obezitou a dalšími nemocemi způsobenými nevhodnými stravovacími návyky. Jsem rád, že po třiceti letech k aktualizaci spotřebního koše dochází, a také, že se budou moci společně stravovat ve školních jídelnách i děti, které si nosí obědy z domova, je to vhodné pro celkový well-being třídních kolektivů. Touto novelou tak dáváme dětem a jejich rodičům lepší prostor pro vyjádření vlastních preferencí ve školním stravování,“ uvedl k novele vyhlášky náměstek ministra školství Jiří Nantl.
Změny se dotknou hned několika oblastí. Nově se například upravují nutriční hodnoty spotřebního koše, a to na základě nejnovějších vědeckých poznatků. Změny se dočkají i masné a bezmasé pokrmy. Navýší se například poměr celozrnných obilovin, ryb a luštěnin. Omezí se naopak množství cukru a soli. Novinkou je i flexibilní spotřební koš, který bude lépe reflektovat individuální potřeby strávníků.
Novela zavádí i možnost nosit si do školy vlastní jídlo. Žáci, kteří mají specifické stravovací omezení, si tak budou moci donést vlastní pokrm a sníst ho v prostorách školní jídelny.
„Považuji za samozřejmé, že ve školních jídelnách bude dostupná nutričně vyvážená strava, a to pro všechny strávníky,“ řekl k předloženému návrhu vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT Jan Mareš.
Pilotní projekt, který proběhl na jaře loňského roku, ověřil proveditelnost nového zadání v praxi. Na základě výstupů z tohoto zkušebního provozu došlo k mírným korekcím, což bylo zohledněno ve finálním návrhu předpisu. Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví zároveň posílí metodickou podporu školních jídelen. Ta bude zahrnovat webináře, metodiky a další vzdělávací aktivity.
Zdroj: MŠMT
Foto: Ilustrační foto, AI