Dnes je 22. říjen 2024, svátek má Sabina
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Magazin Bílá vlákna v masu: co víme a co nevíme z pohledu veterinárního dozoru v ČR Vytvořit článek
Bílá vlákna v masu: co víme a co nevíme z pohledu veterinárního dozoru v ČR
Redakce iÚSTECKO - 15. 04. 2023.    5858    0 Líbil se vám tento článek?

ČR - 15.4.2023

Na jatkách v České republice probíhá pečlivý veterinární dozor nad zvířaty určenými k porážce, a to včetně kuřat. Odborníci ze Státní veterinární správy (SVS) - úřední veterinární lékaři a technici - se starají o důkladnou kontrolu každého zvířete před i po porážce, aby se na trh dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Veškeré závadné kusy nebo partie jsou eliminovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.

Nedávné obavy spojené s takzvanými bílými vlákny v mase nebyly potvrzeny při veterinárních prohlídkách na jatkách prováděných SVS. Během těchto kontrol se dbá na to, aby zvířata neprojevovala neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení, a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví, není uvolněno na trh ani použito pro výrobu potravin.

"Státní veterinární dozor na všech jatkách v ČR garantuje zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, včetně drůbežího masa. Maso, které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné známé nebezpečí," uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS. "Náš veterinární dozor je v porovnání se světem na velmi dobré úrovni, což dokazuje i absence velkých potravinových kauz v posledních letech," dodal Semerád.

V roce 2022 bylo v České republice prohlédnuto celkem 118 075 844 kusů hrabavé drůbeže, 171 607 kusů krůt a 3 707 204 kusů vodní drůbeže.

Co se týče problematiky bílých vláken, různá vědecká pracoviště ji zkoumají a dosavadní poznatky nepodporují (ani nevyvrací) tvrzení ochránců zvířat, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu. Řešení tohoto problému je v zájmu chovatelů i zpracovatelů, neboť maso s bílými vlákny má nižší hodnotu jak pro prodej, tak pro zpracování na výrobky. SVS se při veterinárních prohlídkách setkává s myopatiemi, ale jak již bylo uvedeno, maso s patologickými změnami není ke spotřebitel propuštěno. S neobvyklými vlastnostmi masa, které popisuje spolek OBRAZ, se SVS setkává v jednotkách případů v rámci stížností spotřebitelů, avšak dosud šlo pouze o maso ze zvířat poražených mimo ČR.

Při veterinární prohlídce na jatkách se mimo jiné zaznamenávají informace o době přepravy zvířat, jejich způsobilosti a stavu, poraněních, úhynu, chování jednotlivých zvířat i celkovém chování skupiny, poruchách chování a veškerých neobvyklých změnách na těle a orgánech (otlaky, prosáknutí, překrvení, poranění, otoky atd.).

Zdroj a foto: Státní veterinární správa



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Prodej a pronájem
Reklama   •   Koupit reklamu